Nedir.Org *
admin

Halit Refiğ Nedir

Okunma : 1603
Halit Refiğ (d. 5 Mart 1934 İzmir - ö. 11 Ekim 2009 İstanbul), Türk sinema yönetmeni.
 

Halit Refiğin Yaşamı

1934’te İzmir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti.
 
1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi.
 
1960’ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1963’te Şehirdeki Yabancı, 1964’te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı.
 
70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.
 
1975’te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi.
 
1976 ‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", Karılar Koğuşu, "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer v.b. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve eserleri Ahmet Toklu'nun "Bir Yorgun Savaşçı Halit Refiğ" kitabına konu olmuştur. Ayrıca, hayatı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı "Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır (İbrahim Türk, Kabalcı yayınları, 2001).
 
Safra kanalında tümör tedavisi gördüğü hastanede 11 Ekim 2009'da 75 yaşında İstanbul'da öldü. İstanbul Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.[1]
 

Aldığı ödüller

1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü, Gurbet Kuşları
1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü, Gurbet Kuşları
 

Filmografi

Filmleri - Yönetmen

Seviştiğimiz Günler 1961
Yasak Aşk 1961
Şehirdeki Yabancı 1962
Gençlik Hülyaları 1962
Şafak Bekçileri 1963
Gurbet Kuşları 1964
Şehrazat 1964
Evcilik Oyunu 1964
İstanbul'un Kızları 1964
Canım Sana Feda 1965
Güneşe Giden Yol 1965
Haremde Dört Kadın (Film) 1965
Kırık Hayatlar 1965
Aslan Pençesi 1966
Erkek Ve Dişi 1966
Üç Korkusuz Arkadaş 1966
Karakolda Ayna Var 1966
Can Yoldaşları 1966
Kız Kolunda Damga Var 1967
Bir Türk'e Gönül Verdim 1969
Yaşamak Ne Güzel Şey 1969
Atsız Cengaver 1970
Sevmek Ve Ölmek Zamanı 1971
Ali Cengiz Oyunu 1971
Çöl Kartalı 1972
Acı Zafer 1972
Aşk Fırtınası 1972
Fatma Bacı 1972
Kızın Varsa Derdin Var 1973
Cennetin Kapısı 1973
Sultan Gelin 1973
Vurun Kahpeye 1973
Yedi Evlat İki Damat 1973
Aşk-ı Memnu (dizi, 1975)
Arabulucular / The Intercessors 1977
Yaşam Kavgası 1978
Yorgun Savaşçı 1979
Leyla İle Mecnun 1982
O Kadın 1982
Beyaz Ölüm 1983
İhtiras Fırtınası 1983
Alev Alev 1984
Ölüm Yolu 1985
Paramparça 1985
Son Darbe (2) 1985
Kıskıvrak 1986
Teyzem 1986
Yarın Ağlayacağım 1986
Kızımın Kanı 1987
Kurtar Beni 1987
Kızım Ve Ben 1988
Hanım 1988
Karılar Koğuşu 1989
İki Yabancı 1990
Zirvedekiler 1993
Köpekler Adası 1996
Affet Bizi Hocam 1998
Kerem 1999
Affet Beni Hocam 2000
Zeynep Öğretmen 2000
Gelinlik Kız 2000
Sara ile Musa 2000
Midasın Düşü 2000
Gençlik 2000
 

Filmleri - Yapımcı

Yaşamak Hakkımdır 1958
İstanbul'un Kızları 1964
Canım Sana Feda 1965
İki Yabancı 1990
Filmleri - Senaryo
Yaşamak Hakkımdır 1958
Ala Geyik 1959
Karacaoğlan'ın Kara Sevdası 1959
Suçlu 1960
Mahallenin Sevgilisi 1960
Ölüm Peşimizde 1960
Kırık Çanaklar 1960
Avare Mustafa 1961
Seviştiğimiz Günler 1961
Yasak Aşk 1961
Güneş Doğmasın 1961
Şafak Bekçileri 1963
Yavaş Gel Güzelim 1963
İstanbul'un Kızları 1964
Şehrazat 1964
Gurbet Kuşları 1964
Güneşe Giden Yol 1965
Kırık Hayatlar 1965
Haremde Dört Kadın 1965
Yasak Sokaklar 1965
Karakolda Ayna Var 1966
Aslan Pençesi 1966
Can Yoldaşları 1966
Üç Korkusuz Arkadaş 1966
Erkek ve Dişi 1966
Kanlı Hayat 1967
Kız Kolunda Damga Var 1967
Aslan Yürekli Kabadayı 1967
Yaprak Dökümü 1967
Son Gece 1967
Bir Türk'e Gönül Verdim 1969
Yaşamak Ne Güzel Şey 1969
Atsız Cengaver 1970
Ali Cengiz Oyunu 1971
Acı Zafer 1972
Aşk Fırtınası 1972
Çöl Kartalı 1972
Sultan Gelin 1973
Aşk-ı Memnu 1975
Yaşam Kavgası 1978
Son Darbe (2) 1985
Kurtar Beni 1987
Arkadaşım Şeytan 1988
Hanım 1988
Karılar Koğuşu 1989
İki Yabancı 1990
Köpekler Adası 1996
Kerem 1999
Cumbadan Rumbaya 2005
 

Eserleri

Şehirdeki Yabancı 1962
Gülsüm Ana 1982
Filmleri - Yönetmen Yardımcısı
Kırık Çanaklar 1960
Şoför Nebahat 1960
Mahallenin Sevgilisi 1960
Suçlu 1960
Yaşamak Hakkımdır 1958
Filmleri - Danışman
Yorgun Savaşçı 1993
 

Kaynaklar

^ "Halit Refiğ'i kaybettik". Ntvmsnbc. 11 Ekim 2009. Erişim tarihi: 2009-10-11.

Halit Refiğ Resimleri

  • 0
    Halit Refiğ 7 ay önce

    Halit Refiğ

Halit Refiğ Sunumları

Halit Refiğ Soru & Cevap

Bu yazı hakkında ilk soru soran sen ol..

Halit Refiğ Ek Bilgileri

Bu yazıya sende yeni bilgi ekleyerek gelişmesine yardımcı olabilirsin..

Yazı İşlemleri
Sponsorlu Bağlantılar
İlgili Yazılar
Sen de Ekle

Sende, bu sayfaya

içerik ekleyerek

katkıda bulunabilirsin.

(Resim, sunum, video, soru, yorum ekle..)
Facebook Grubumuz